Hiburan

Kre8tif! 2016 – Acara Industri Kreatif Antarabangsa MDEC Kembali Dengan Lebih Inspirasi

KUALA LUMPUR, 1 Jun 2016 – Acara Industri Kreatif MDEC kembali untuk tahun ke-5 di Hotel Aloft selama 2 hari bermula pada 1-2 Jun 2016. Slogan pada tahun ini “Kre8 Momentum” bertujuan untuk memberi lebih inspirasi kepada pertumbuhan industri kandungan kreatif Malaysia – mencetuskan inovasi dan penerokaan trend baru di seluruh sektor kreatif.

Acara industri kreatif antarabangsa Kre8tif! 2016 telah dilancarkan oleh Hasnul Hadi Samsudin, Pengarah Kandungan Kreatif & Technologies di MDEC yang telah lama diperjuangkan usaha MDEC dalam menyediakan platform untuk bakat baru Malaysia untuk mempamerkan bakat mereka kepada khalayak antarabangsa. Beliau bersemangat menambah, “Malaysia terus menunjukkan potensi besar dalam industri kandungan kreatif, tahun demi tahun. Kita telah menyaksikan beberapa bakat benar-benar menakjubkan muncul pada masa lalu dan kami telah membantu mereka untuk memenuhi potensi mereka. Acara seperti Kre8tif! boleh memberikan bakat baru dengan sokongan yang amat diperlukan, dan kami yakin ia akan membuka pintu kepada peluang yang lebih besar untuk mereka.”

Syarikat antarabangsa dan tempatan dibawa bersama untuk berkongsi pendapatan. Diataranya ialah Shuzo John Shiota (President & CEO, Polygon Pictures), Darius Derakshani (VFX Supervisor, John Hughes Institute), PC Xu (Head of Consumer, Oriental Dreamwork), Shamsul Jafni Shafie (CEO & Co-founder, pitchIN), Leah Hoyer (Head of Narrative, ArenaNet), Silas Hickey (Senior Creative Director, Animation Development Turner Asia Pacific),  Nik Kris Nik Kamaruddin (Lead Technical Animator, Imaginarium Asia Pacific), Christopher Bremble (Founder, Base Media Group), Charles Riotto (President, Licensing Industry Merchandisers’ –LIMA) dan Hasnul Hadi Samsudin (Director, Creative Content & Technologies, MDEC).

Diantara pengumum terbesar adalah:

  • Upin & Ipin Jeng, Jeng, Jeng dilancarkan dengan kerjasama KRU, Primeworks (Media Prima), Finas dan MDEC.
  • Christopher Bremble Base FX yang masyhur untuk khidmat CGI untuk filem seperti Star Wars dan Transformer mengumumkan membuka ofis di Bangsar South di Kuala Lumpur

 

Kre8tif! 2016 Hasnul Kre8tif! 2016

http://kre8tif.mdec.my/

 

Komentar

To Top